Ahad, 30 September 2012

Tamiya Underground One Utama

Semalam aku telah membuat lawatan mengejut ke Tamiya Underground kat One Utama, Damansara...Nak ke one utama kalau korang dari Putrajaya korang ikut highway LDP. Lagi bagus kalau korang search dulu lokasi one utama ni kat google map dan lagi bagus korang print jer map tu..kalau ada GPS lagi la bagus.. ini adalah untuk memastikan yang korang tak sesat nak ke sana...Pastu dah sampai one utama nak cari kedai dia senang jer, Kedai dia duduk kat tingkat bawah skali(kat parking B2) kalau kat atas tak la underground namanye...kalau tak jumpa korang bleh search kat peta touch screen yang disediakan kat setiap tingkat..kalau tak geti nak guna benda tu korang tanya la pak guard atau pegawai khidmat pelanggan kat situ...kalau malu jugak nak tanya, korang pergi mam la....

 Pintu masuk tamiya underground..kali pertama aku masuk aku rasa sangat teruja...walaupun masa kecik2 dulu penah main terutamanya kete mini 4wd, tapi sekali pun tak penah jejak kedai yang memey khas jual barang tamiya....kat tamiya underground ni macam2 barang tamiya dia jual, kete mini 4wd, kete rc, dan pelbagai lagi model plastic..tapi kali ni aku nak citer pasal kete mini 4wd sebab dia dah termasuk dalam sejarah idup aku..hahahah


 antara model kereta yang dia pamerkan...bukan untuk dijual...aku rasa paling rare kat sini ialah shao bai ron,sonic saber ni kalau brand china memey senang kita nak jumpa...kete dash ni dia pakai chasis baru(ms chassis)..bukan chassis type 3 tahun 1989 dulu...

neo-Tridragger ZMC yang dimiliki oleh abang kepada cha..tu kaler kunin tu kete model baru kot...masa aku kanak2 dulu tak penah nampak pun

kat sini dia ada sediakan track untuk racing kete mini 4wd..kalau korang dah setup baik2 kete korang, bleh la korang cuba kehebatan kete korang kat sini...kalau setakat kete laju je tapi bila masuk track tercampak kat luar maknanya korang kena setup lagi bagi kete korang stabil... 

main kete mini ni bukan diukur melalui kelajuan saje tapi dia lebih kepada mengasah minda korang macamana nak bagi kete ni stabil atas track..kat situ kita akan guna aksesori tambahan bagi menstabilkan kete mini korang supaya bila kete korang yang laju tu diletakkan atas track, dia tak la melayang2 kuar dari track...sebagai contoh roller, jangan ingat roller tu takde fungsi...roller tu antara medium untuk kete korang bergerak laju...Roller tu fungsinya menyerap geseran pada dinding track dan melancarkan pergerakan kete..So selain dari motor, pemasangan roller jugak menjadik faktor kete bergerak pantas dan stabil atas track tanpa melayang keluar....

 antara model kereta mini yang dorang jual...kebanyakkannye adalah chassis baru...chassis masa zaman kita kecik2 dulu dah tak banyak,kalau ada pun harganya lebih mahal dari harga dulu(merujuk kat www.mudah.my) almaklumlah dah susah nak dapat sekarang..chassis lama kat sini yang ada pun kete mcm sonic saber,beak spider,broken gigant...kete2 pun banyak yang diupgrade...kebanyakan kete kat sini banyak yang buatan filipina, buatan jepun pun ada jugak tapi tak banyak...ada jugak kete dash yankuro, tapi seperti yang aku bagitau tadi, dia guna chassis baru, bukan chassis type 3 1989...harga diantara rm35-rm100 mengikut model atau disertakan motor atau tak....

banyak giler...sape2 yang minat ngan hobi ni memey rambang mata...kete ni xsemestinye untuk dimain, bleh jgk dibuat hiasan masuk almari kaca umah korang...hahahah

 macam2 spare part yang digunaka untuk memastikan kete mini korang bergerak dengan pantas dan stabil

Top force antara model lama yang telah diupgrade kan...tu kat sebelah dia egrese pun sama guna chassis baru... tapi aku rasa top force lama lagi cun...

 Lagi sparepart...tips beli spare part, kalau korang tak tau nak pakai spare part ape...rujuk dulu kat internet atau korang tanya dulu kat jurujual tu...jangan main beli jer..dia kene ikut kesesuaian chassis ape yang korang pakai...kalau beli pastu tak bleh nak pasang kat kete korang kan rugi namanya..so terpaksa la korang lelong kat mudah barang korang...hehehehe

Ada jual track tapi mahal giler....rm399, tapi kalau ada ni memey cun la...bleh letak kat opis...time rehat bleh main...kahkahkahkahak

 Kepada peminat-peminat kete mini bleh la korang datang ke tamiya underground one utama, secara tak langsung dia akan mengingatkan korang memori korang masa kanak2 dulu...mainan zaman dulu2 memey banyak merangsang minda...kita cairkan otak kita yang beku ni untuk setup kete mini, bagaimana nak laju,bagaimana nak serap geseran,bagaimana nak elak dari kuar track, semua tu membuatkan minda kita berfikir...selain tu jugak, main kete ni dapat kita carik kenalan baru yang mempunyai minat yang sama dengan kita...dapat la jugak tukar2 pendapat mcmana nak setup kete bagi power...main kete ni sorang2 x jadik, dia kene ada geng baru best....tak macam mainan sekarang, ps2,ps3,xbox,pc game...duduk sorang kat dpn tv main game sambil tu mulut mengunyah...badan tak bergerak,lama2 otak pun jadik lembab...so kesimpulannya aktiviti dulu lagi merangsang minda dan tubuh badan berbanding aktiviti sekarang yang lebih kepada berangan sorang2 mcmana nak jadik superhero dalam game...sekian




-MACHA KIRIM BEAK SPIDER HITAM-

12 ulasan:

  1. Hai.. I'm jaka from indonesia, I wanna asking about yout story from tamiya underground.. Where it is place? In malaysia? Can I have the address? Please contact me @ jakaputra.kelana@yahoo.com thank you for your kindness :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. 1 Utama Shopping Centre, 1 Lebuh Bandar Utama, Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya, Bandar Utama

      Padam
    2. ada no tel kedai tamia tu tak sya no tel kedai

      Padam
  2. jika track panjang berapa harga... nak beli...

    BalasPadam
  3. Tanpa NamaOgos 04, 2013

    track yg panjang tu harga die dlm sekilo rm2,kalau yg pendik harga die dlm rm5 stgah kilo..

    BalasPadam
  4. tamiya memang best,satu lagi lokasi jual kete tamiya ialah kompleks mutiara tingkat L.G,jalan ipoh kuala lumpur.tamiya saya dipanggil chasis walaupun namanya astute rs super 2 chasis

    BalasPadam
  5. oooo..ada lagi lokasi lain ekk...tq bro

    BalasPadam
  6. Kat one utama tu which floor..busaw benor one utama tu..┐(´д`)┌

    BalasPadam
  7. Sy nk jual track 4wd deluxe course family grand prix..murah2 je... nk jual sbb xde tmpt nk simpan..berminat hubungi sy di 0173860200

    BalasPadam
  8. Kedai dia duduk kat tingkat bawah skali(kat parking B2)

    BalasPadam
  9. ada track nk jual murah2 jer, but made in china.. ada 2 kotak. last dah.. sape nk boleh cntq sy 011-19428065. enjin rare f1 sy ada sebiji, klu nk, anda letak harga, baru, dlm pack lg, mmg barang lama, kedai clear stock..nk cari enjin power pn ada, mmg laju bleh pegi sampai 90.. biasa klu plasma, ultra dash, n yg lain2 bleh pegi smpai max 60 jer..enjin utk MS chasis..

    BalasPadam
  10. Tanpa NamaJun 30, 2014

    gan track nya dijual berapa.an ak bth ni

    BalasPadam