Selasa, 4 September 2012

Touchpad Notebook Tak Bleh Nak Tekan

Penah tak korang mengalami masalah bile korang tekan kat touchpad tu tapi tak de respon pon pada wall korang...maknanya semua icon atau ape pun tak bleh nak click..tapi cursor bergerak cuma tak bleh nak click jer...

touchpad tak function...tapi cursor bleh gerak macam biasa cuma tak bleh nak tekan jer....

CARA NAK SETTLE


*Disebabkan korang tak bleh nak tapping touchpad lappy korang, korang bleh amik mouse atau korang bleh guna click pada bawah touchpad korang untuk membantu settlekan problem korang... 

1. Tekan start pastu tekan control panel
 

2. Pastu korang carik icon Mouse pastu klik

3. Pastu tekan Device Settings

4. Pastu kat Device Settings korang tekan Settings

5. Pastu dia akan kuar Properties for Synaptics TouchPad, korang tekan item Tapping pastu korang Enable Tapping....Pastu tekan apply....sudah selesai masalah korang...


Kalau korang ni jenis lasak yang ganas pakai lappy sampai huruf keyboard pun bleh tanggal, lebih elok pakai mouse jer...kalau rosak mouse rm10 jer bleh dapat yang baru...kalau rosak touchpad korang, nak repair mesti kos dia lebih tinggi dari beli mouse....Lebih baik guna mouse secara tak langsung bleh memanjangkan lagi jangka hayat touchpad...touchpad ni guna sesekali jer....sekian terima kasih



-OIT TEMAGI KENAPAKAH KO MEMBISU-

8 ulasan:

  1. Tanpa NamaApril 08, 2013

    thankss for da info :))

    BalasPadam
  2. Tanpa NamaOgos 17, 2013


    fuhh thanks for info...
    betul2 membntu

    mimie

    BalasPadam
  3. terima kasih. it really help me. :D

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah, sgt membantu....mouse pad sy kembali aktif...tqvm

    BalasPadam
  5. Alhamdulillah.....terima kasih.amat membantu.dalam hati nak bawak ke kedai dah.

    BalasPadam
  6. Tanpa NamaOgos 15, 2015

    asalamualaikum mcm mana klau guna touch pad x der anak panah langsug.tp klau guna mouse baru ada anak panah..apa masalah lappy saya yer...

    BalasPadam
  7. tanks, sebab bagi info yang berguna umtuk saya...

    BalasPadam
  8. tq bos,,lega,,slesai masalah :)

    BalasPadam