Rabu, 28 Mac 2012

Cara Nak Format Laptop Pakai Pendrive

Ok, harini aku nak kongsi macamana cara nak format laptop yang takde cd/dvd drive dengan menggunakan pendrive....

contoh lappy yang tak de cd/dvd drive....kebanyakan laptop yang kecik2 ni xde cd/dvd drive oleh itu cara paling mudah adalah guna jer pendrive korang utk format laptop korang....

1.Mula2 sekali korang kena la cari pc/laptop yang ada cd/dvd drive untuk melakukan proses memasukan program windows dalam pendrive tu...

2. Masukkan cd windows dalam cd/dvd drive tu, pastu korang cucuk pendrive sekali

masukkan cd ngan pendrive

3.Download software Win to flash

Pastu bile dah donlot, korang run software tu

Bile dah run, korang tekan tanda Windows setup transfer wizard

Pastu tekan next je terus.....

pastu dia akan suh korang pilih kat cd/dvd drive mana korang masukkan cd windows n kat mana pendrive korang letak...Contohnya kalau cd/dvd drive ko duduk kat E korang pilih la E...kalau pendrive korang duduk kat G, korang pilih la G...Pastu dah settle suma, tekan next...

pastikan pendrive korang kosong dari data2...sbb kalau pendrive tu ada isi, dia akan kuar error mcm ni...Maknanya dia bagi amaran dulu sebelum dia format pendrive korang...korang kena la selamatkan data korang sebelum pendrive ni diisi dengan windows...tapi kalau korang rasa data tu dah tak penting, abaikan jer..terus tekan continue...kalau rasa ada gambar endut korang dalam pendrive ni, korang kensel dulu...save dulu kat tempat lain pastu baru masuk balik.....

so biler dah tekan continue tadi...maka proses mengformat pendrive pom bermula...masanya aku tak pasti sbb masa aku nak tunggu dia penuh aku keluar g makan dulu...satu jam lepas tu baru aku nengok balik pc ni....so aku anggarkan dalam 20-30 minit kot....

Yes...dah berjaya masukkan pendrive dengan windows...so pasni sape2 yang xde external cd bleh la boot guna pendrive.....selesai masalah....


WAHHHHHHH.....SONANG BAITU...








18 ulasan:

  1. seram aku nemgok muke abe syuk...

    BalasPadam
  2. selesai jgk maksalah aku...^^ maklumat yg berguna...^^

    BalasPadam
  3. nak boot win xp guna pendrive...ada tak xp3 lite....

    BalasPadam
  4. encik/puan tanpa nama bleh donlod jer kat http://wintoflash.com/home/en/

    BalasPadam
  5. boleh x kalau nk tt tolong buatkan usb boot tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh aje....encik/puan tanpa nama bleh la datang unit ict bpi aras 2 bangunan mustapha kamal...isnin sampai jumaat jer...sabtu ngan ahad family day...

      Padam
  6. Ilmu tu sangat berguna pd saya..time ksh

    BalasPadam
  7. encik bole x buatkan boot pas2 upload kan nye utk sy bab sy xde cd window..sy pkai notebook samsung yg kcil 2..

    BalasPadam
  8. salam..abang tlog sy bole..cmne lau nk format notebook 1 malaysia saya..bab notebook sy 2 dy xle idup..lau idup un dy kene g at tmpat yg ad tlis boot..cmne ea pliss reply scept mgkin

    BalasPadam
  9. http://www.facebook.com/aqira.imran?ref=tn_tnmn ni fb sy add lh 6t ye..sy nk tau cre nye pliss

    BalasPadam
  10. asakum. bro nk tanye laptop saye tak blek on trus cam mane ek? dah cuba sedaya upaya tak bleh on gak, lampu pn xnyala… ape yang rosak ek?? saye dah bawa ke kedai katenya tak pasti samaada motherboard atau kad cihp.. kad chip tu ape plak? saya tak mampu nak repair kt kedai mahl sangat,, so sy ambl jalan nak repair sendiri, skrg saye dah buka laptop dak keluarkan motherbord, so cmne nak pastikan motherbord rosak? kalau saye tukar motherbord baru ape tikndakan seterusnya? pastu kne fomat balik tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam, kalau tak boleh on terus ada kemungkinan power yg kat moboard tu rosak..tapi tu la kalau kedai pun akan cakap amik seketul moboard, dia x repair benda yg rosak tu...

      Padam
    2. erm,, kalau saye tukar mothrebord baru kene instal ape2 driver tak? pas tu kne fomat balik ke x?

      Padam
    3. Kalau tukar semuanya sama,cthnya motherboard lama sama dgn yang baru so tak payah nak format baru..tp kalau tukar yang model lain kena la format baru....

      Padam
  11. Sy dah reboot laptop dan padam windows7 sekali dgn partition.guna cd windows7.yg murah harga 30rm..sbb sebelum ni.. lambat loading..blia dah buat semua tu.. aku on laptop model Compaq presario cq42.punya cepat loading..macam laptop baru.. tak sampai 10minit dah lambat loading. lepas tu selalu restart sediri.klu loading terlalu lama..skrin warna biru akan keluar.. mcm tulah bila aku buka laptop..sapa2 yg pro kat luar sana tu, tolonglah bg tau cara selesaikan masalah ini

    BalasPadam
  12. Tanpa NamaMac 07, 2013

    Keep on writing, great job!

    Also vіsit mу page garden centers for sale
    Also see my webpage :: garden center jobs

    BalasPadam