Rabu, 4 April 2012

Internet OK Tapi Tak Boleh Surf Website


Harini aku nak kongsi skek ilmu internet. Pernah tak korang mengalami masalah bile korang nak bukak satu2 website tu dia tak boleh nak kuar website tu...Dia akan tulis mcm2 error kat browser korang....

Ni contoh browser IE..User cuba nak masuk mail moe tapi screen browser memaparkan "Internet Explorer cannot display the webpage" sedangkan internet sedang online

Ni plak contoh kat browser Mozilla..Dia akan paparkan The proxy server is refusing connections sedangkan internet sedang online

CARA NAK SETTLE

1. Internet Explorer

Mula-mula korang masuk Tools>Internet Options

Pastu kat Internet Options korang pilih LAN settings

Korang hilangkan tanda right kat bahagian Proxy Server dan tekan Ok

Pastu korang try masuk balik website yang tak boleh masuk tadi...

2. Mozilla Firefox

Masuk Tools>Options

Kat Options korang masuk Advanced>Network>Settings

Bile dah masuk Connections Settings korang pilih la No proxy macam contoh kat atas tu

Pastu korang cuba balik masuk website tu....







11 ulasan:

  1. perkongsian yg berguno....

    BalasPadam
    Balasan
    1. ape yg berguna kita kongsi bersama

      Padam
  2. kan haku dah tunjukkan..ko tiru je la

    BalasPadam
  3. Nunud XOXOApril 04, 2012

    tp tp tp sy x rajin utk carik . lalalala .

    BalasPadam
    Balasan
    1. ko malas lappy ko rosak...muahahahahaha

      Padam
  4. Kalau tak boleh nak connect juga nak buat macam mana ye

    BalasPadam
  5. Tanpa NamaApril 29, 2015

    sy da cuba buat...mozilla...ubahkn kpd no proxy..tp masih x boleh connect..knp ea... tp internet explore masih boleh connect...cuma..x suka guna internet explore sbb slow sgt..kdg2 akan stop sendiri...harap beri tunjuk ajar..

    BalasPadam
  6. ini utk lptp kn.. klu hp mcm mne ye? ad caranye tak?

    BalasPadam
  7. ini utk lptp kn.. klu hp mcm mne ye? ad caranye tak?

    BalasPadam
  8. Info yg berguna dan mmg berhasil..

    BalasPadam